Facebook

piątek, 21 marca 2014

Waniliowy omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkiem

Waniliowy Weekend to kolejna cykliczna akcja w kulinarnej blogosferze.
Prowadzi ją Mirabelka.
W tym roku mamy już 5 edycję !!!
Z tej okazji przygotowałam puszysty biszkoptowy omlet waniliowy.

Zapraszam!



Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
masło klarowane

jabłko
sok z cytryny
szczypta domowego cukru waniliowego
masło

Wykonanie:
Jabłko obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję na plasterki.
Skrapiam je sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru.
Na patelni rozpuszczam odrobinę masła i podsmażam jabłka.
Dodaję odrobinę domowego cukru waniliowego do smaku.
Owoce dusze na małym ogniu przez kilka minut co chwilę potrząsając patelnią.

W międzyczasie przygotowuję omlet.
Żółtka oddzielam od białek.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywno.
Do żółtek dodaję cukier i ucieram je na puszysty krem.
Delikatnie łączę obydwie masy.
Dodaję esencję waniliową,  mąkę i delikatnie mieszam.
Masę wylewam na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
Smażę aż do zarumienienia z dwóch stron.

Omlet podaję z karmelizowanym jabłkiem
I gotowe!


Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)