Pierwszy dzień jesieni już za nami.
Z tej okazji zapraszam Was na rozgrzewającą zupę-krem z cukinii z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i tymianku.
Składniki:
bulion warzywny - ok 1,5 l
2-4 cukinie
1-2 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
świeży tymianek
śmietana (u mnie 30%)
sól, pieprz
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
oliwa
starty ser Grana Padano
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię i świeży tymianek.
oliwa
starty ser Grana Padano
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię i świeży tymianek.
Wszystko razem chwilę przesmażam cały czas mieszając.
(Gałązki tymianku można pociąć np. nożyczkami do ziół, ale wtedy zupę najlepiej przetrzeć przez sito. Można tego uniknąć dodająć same listki, chociaż jest to pracochłonne zadanie ;)
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą czosnku niedźwiedziego.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą czosnku niedźwiedziego.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Na koniec dodaję odrobinę śmietany aby złagodzić smak, ale nie jest to konieczne.
Zupę podaję ze świeżym tymiankiem i startym grana padano.
I gotowe!
Zupę podaję ze świeżym tymiankiem i startym grana padano.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)