Sezon na dynię w pełni.
A ja dośc późno zabrałam się za dyniowe przysmaki.
Dotychczas z tego warzywa robiłam tylko zupę-krem z prażonymi pestkami.
Tym razem postanowiłam skusić się na sałatkę.
Niezwykle prosty przepis.
Idealny na lunch czy kolację.
Zdrowo i kolorowo.
Zapraszam!
Składniki:
dynia
młody szpinak (typu baby)
orzeszki pinii
oliwa z oliwek
Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy (najlepiej ziarnistej)
Wykonanie:
Dynię obieram, kroję w kostkę i skrapiam oliwą z oliwek.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Dynię posypuję orzeszkami pinii i piekę około 15 minut.
Na talerzu rozkładam szpinak i wystudzoną dynię.
Z podanych składników przygotowuję sos i polewam nim sałatkę.
I gotowe!
prosto i pysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę przekonać się do szpinaku w końcu, ale jakoś nie umiem cały czas. :(
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda sympatycznie bardzo.