Facebook

środa, 26 listopada 2014

Zapiekanka mięsno-warzywna


Składniki:
ziemniaki
marchewka
cukinia
natka pietruszki
oliwa

Sos mięsno-pomidorowy:
mięso mielone (u mnie mieszane wołowo-wieprzowe)
cebula
czosnek
passata pomidorowa lub pomidory puszki
oliwa
sól, pieprz
oregano

śmietana (najlkepsza 30%, ale ja używam 18% lub 12%)
sól, pieprz
starty ser żółty

Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę gotuję na parze.
Powinny być lekko twarde.
Studze je i kroję w plastry.
Cukinię oczyszczam i też kroję na plastry.

W międzyczasie przygotowuję sos mięsno-pomidorowy.
Na odrobinie oliwy podsmażam posiekaną cebulę i czosnek.
Mięso mielone i przesmażam, aż straci kolor.
Dodaję passatę pomidorową i duszę aż sos zredukuję swoją objętość.
Pod koniec dodaję sól, pieprz i oregano.

Naczynię do zapiekana smaruję oliwą i układam po kolei: ziemniaki, sos mięsno-pomidorowy, marchewkę i cukinię.
Zapiekankę polewam śmietaną wymieszaną ze starym zółtym serem z odrobiną soli i pieprzu.
Czasem kiedy chce "odchudzić" potrawę to rezygnuję ze śmietany, a potrawę w zapiekaniu przykrywam folią aluminiową.
Całość posypuję posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanę wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekam około 20-30 minut.
Gotową potrawę pozostawiam w piekarniu, aby "osiadła" (podobnie jak lazania).

I gotowe!



Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)