Składniki na 1 porcję:
100 g ryżu Arborio
1/4 małej dyni (po obraniu około 85-100 g)
bulion lub rosół (około 300-400 ml)
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
ognista mieszanka przypraw Kamis
sól, pieprz (opcjonalnie)
100 g ryżu Arborio
1/4 małej dyni (po obraniu około 85-100 g)
bulion lub rosół (około 300-400 ml)
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
ognista mieszanka przypraw Kamis
sól, pieprz (opcjonalnie)
natka pietruszki
Grana Padano lub Parmezan
oliwa/masło
Wykonanie:
Dynię oczyszczam z pestek, obieram ze skóry i kroję w niewielką kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekam.
W garnku lub rondu z grubym dnem rozgrzewam odrobinę oliwy lub masła (albo razem).
Podsmażam cebulę, po chwili dodaję czosnek i dynię.
Dodaję ryż i podsmażam non stop mieszając przez kilka minut.
Ryż powinien stać się przezroczysty.
Następnie partiami dodaję gorący bulion.
Risotto trzeba co jakiś czas mieszać.
Ryż powinien być miękki na zewnątrz i al dente w środku.
Konsystencja zależy od osobistych ubodobań.
Risotto doprawiam do smaku ognistą mieszanką przypraw.
Jeżeli potrawa tego wymaga to oprószam ją również solą i pieprzem. Ale kiedy używam rosołu to zazwyczaj jest to już zbędne.
Jeżeli potrawa tego wymaga to oprószam ją również solą i pieprzem. Ale kiedy używam rosołu to zazwyczaj jest to już zbędne.
Pod koniec dodaję natkę pietruszkę, stary ser i masło (opcjonalnie) delikatnie mieszam i przykrywam na 2-3 minuty.
Risotto podaję ze startym serem i natką pietruszki.
Risotto podaję ze startym serem i natką pietruszki.
I gotowe!
genialne risotto!
OdpowiedzUsuńWiw super :D Robię urodziny w stylu american steak house, ale chyba to risotto i tak podam! A co! Amerykanie przecież wszystko jedzą.
OdpowiedzUsuń