Facebook

piątek, 14 listopada 2014

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Składniki:
bulion warzywny (ilość uzależniona od preferowanej gęstości zupy)
850 g obranej dyni
2 marchewki
1 ziemniak
1 łyżka startego imbiru
oliwa
mleko kokosowe (ok. 100 ml)
kolorowy pieprz
sól
płatki chili

Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną marchewkę i ziemniaka.
Po chwili dodaję starty imbir i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojoną w kostkę dynię.
Wszystko razem chwilę przesmażam.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Całość dokładnie miksuję na krem i dodaję mleko kokosowe.
Zupę doprawiam do smaku solą, kolorowym pieprzem i płatkami chili.

I gotowe!

Podaję z grzankami.




Smaczna JesieńZupa na jesień















3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)