Składniki:
małe, młode buraki
rzodkiewki
ogórki
koperek
maślanka/kefir/jogurt naturalny
ocet
sól, pieprz
jajka (opcjonalnie do podania)
Wykonanie:
Buraczki obieram, myję, kroję w kostkę i gotuję około 10 minut w małej ilości wody.
Wywar zakwaszam odrobiną octu i gotuję przez chwilę.
Do gotowego, ostudzonego wywaru dodaję posiekane ogórki, rzodkiewkę i koperek.
Całość zalewam kefirem/jogurtem naturalnym/maślanką.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję schłodzony z jajkiem lub bez.
I gotowe!
Dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie...
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
A ja często jadłam w różnych wakacyjnych miejscach, ale własnoręcznie zrobiłam ten chłodnik po raz pierwszy :)
Usuń