Facebook

piątek, 21 sierpnia 2015

Chłodnik litewski

Składniki:
małe, młode buraki
rzodkiewki
ogórki
koperek
maślanka/kefir/jogurt naturalny
ocet
sól, pieprz
jajka (opcjonalnie do podania)

Wykonanie:
Buraczki obieram, myję, kroję w kostkę i gotuję około 10 minut w małej ilości wody.
Wywar zakwaszam odrobiną octu i gotuję przez chwilę.
Do gotowego, ostudzonego wywaru dodaję posiekane ogórki, rzodkiewkę i koperek.
Całość zalewam kefirem/jogurtem naturalnym/maślanką.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję schłodzony z jajkiem lub bez.

I gotowe!


Dzień Polskiej Żywności 2015Z dziećmi i dla dzieciUczta pod gołym niebem

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam...
    Zapowiada się smakowicie...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja często jadłam w różnych wakacyjnych miejscach, ale własnoręcznie zrobiłam ten chłodnik po raz pierwszy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)