Facebook

piątek, 14 sierpnia 2015

Zupa-krem z cukinii z dodatkiem curry, kurkumy i chilli

Latem najchętniej przygotowuję na zmianę chłodniki i zupy krem.
Teraz jest sezon na cukinię, a ja bardzo ją lubię.
Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego przygotowując z niej zupę eksperymentuję z dodatkami.
Dotychczas prezentowałam już zupę-krem z cukinii z grzankami (przepis podstawowy)
oraz zupę-krem z cukinii z tymiankiem, czosnkiem niedźwiedźim i Grana Padano.
Tym razem zaszalałam z chilli, curry i kurkumą.

Składniki:
bulion warzywny lub warzywno-drobiowy ok 1,5 l
2-4 cukinie
1-2 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
 szczypta chilli
pieprz, sól
oliwa
śmietana lub jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)

Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (może być ze skórą) oraz ziemniaki.
Wszystko razem chwilę przesmażam.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw..
Całość dokładnie miksuję na krem. 
Dodaję curry, kurkumę, chilli i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem dekoruję kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego

I gotowe!




Dzień Polskiej Żywności 2015

2 komentarze:

  1. delikatna cukinia w połączeniu z ostrą chilli to połączenie odlotowe!
    zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt późno przeczytałam informację o konkursie. Szkoda. Może następnym razem. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)