Facebook

środa, 2 września 2015

Frittata z kolorowymi pomidorami, oliwkami i fetą

Dotychczas frittatę przygotowywałam na patelni (frittata z warzywami oraz pomidorowa frittata). Tym razem korzystając z pomysłu Panny Malwinny postanowiłam upiec ją w piekarniku.

Zapraszam!

Składniki na 1 porcję:
2 jajka
1 łyżka mleka
1/2 małego pomidora malinowego
1/2 małego żółtego pomidora  (u mnie pomidory koktajlowe )
dymka
kilka czarnych i zielonych oliwek
szczypta bazyli
szczypta oregano
sól, pieprz
masło

Wykonanie:
Jaja z mlekiem roztrzepuję widelcem i doprawiam bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Dodaję drobno posiekaną dymkę. Całość dokładnie mieszam.
Pomidory i oliwki kroję w plastry (koktajlowe na pół).
Formę smaruję odrobiną masła i wlewam masę jajeczną.
Dodaję pomidory, oliwki i pokruszony ser feta,
Zapiekam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-30 minut.

I gotowe!


Pora na pomidora!Z dziećmi i dla dzieciWarzywa psiankowate 2015

6 komentarzy:

  1. O, dobry pomysł z wykorzystaniem piekarnika.
    A takie letnie obiady bardzo lubimy!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię tą akcję i chętnie biorę w niej udział już kolejny raz :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Dziękuję za kolejny smakowity przepis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejna cykliczna akcja, którą bardzo lubię!

      Usuń
  3. Jaka kolorowa! Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam pomidory i latem jem je codziennie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)