Facebook

piątek, 4 września 2015

Placuszki drożdzowe z owocami

Przepis na te pyszne placuszki otrzymałam na wakacjach od cioci Gosi, którą w tym miejscu serdecznie pozdrawiam.

Składniki na 4 porcje:
250 ml mleka
2 jajka
ok 30-50 g cukru
ok 30-50 g oleju
30 g drożdży
300 g mąki
szczypta soli
ok 200 g owoców (u mnie jagody i czerwona porzeczka)
tłuszcz do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Drożdże rozkruszam, dodaję odrobinę cukru i ciepłego mleka.
Zaczyn odstawiam na chwilę do wyrośnięcia.
W misce łączę mleko, jajka, cukier, olej i mąkę ze szczyptą soli.
 Dodaję wyrośnięte drożdże.
Całość dokładnie mieszam.
Dodaję owoce.
Placuszki smażę z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanej patelni.
Kiedy pojawiają się pęcherzyki na powierzchni to można je przewrócić na drugą stronę.
Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

I gotowe!




Wegetariański obiad V Z dziećmi i dla dzieci

1 komentarz:

  1. Wszelkie racuszki i placuszki sa u nas zawsze mile widziane!
    :)

    Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)