Składniki:
kilka marchewek
1 mała cebula
1 ziemniak
1-2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
ziarna słonecznika i dyni
śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i pociętą na plasterki marchewkę.
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i pociętą na plasterki marchewkę.
Wszystko razem chwilę przesmażam, cały czas mieszając.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Na koniec można dodać odrobinę śmietany, aby złagodzić smak, ale nie jest to konieczne.
Zupę podaję z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
I gotowe!
Zupę podaję z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)