Muffinki uwielbiam z dwóch powodów.
Po pierwsze są szybkie i proste w przygotowaniu.
A po drugie można je przygotować z różnymi dodatkami, co sprawia , że za każdym razem są zupełnie inne i zupełnie nas zaskakują.
Dotychczas upiekłam:
oraz
Dzisiaj znalazłam w lodówce banany i kajmak, który został po wielkanocnym mazurku i postanowiłam upiec muffinki bananowe z sosem kajmakowym.
Serdecznie zapraszam !!!
Składniki:
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (dla lubiących słodkie więcej ;)
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
1-2 banany
cytryna
kajmak
Sos kajmakowy:
kajmak
śmietana
Wykonanie:
Banany kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
A w drugiej łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.
W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.
Dodaję banany i dokładnie mieszam.
Do foremek (wyłożonych papiplotkami) nakładam po dużej łyżce ciasta, dodaję po łyżeczce kajmaku i przykrywam warstwą ciasta.
W muffinkach grudki są wrecz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.
Dodaję banany i dokładnie mieszam.
Do foremek (wyłożonych papiplotkami) nakładam po dużej łyżce ciasta, dodaję po łyżeczce kajmaku i przykrywam warstwą ciasta.
Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
Podaję z sosem kajmakowym, który powstaje z połączenia kajmaku z odrobiną śmietany.
I gotowe!
mniaaaam
OdpowiedzUsuńto mi narobiłaś apetytu, na pewno takie muffinki zrobie
OdpowiedzUsuń