Składniki:
2-3 jajka
2 łyżki mleka
sól, pieprz
pomidor
szczypiorek lub dymka
masło
Wykonanie:
Szczypiorek myję i drobno siekam.
Pomidora obieram ze skórki. Część zostawiam do dekoracji a z reszty usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Jajka wbijam do miseczki i rozkłucam widelcem.
Dodaję 2 łyżki mleka oraz sól, pieprz i szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam.
Jajka wbijam do miseczki i rozkłucam widelcem.
Dodaję 2 łyżki mleka oraz sól, pieprz i szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam.
Na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię wlewam jajka i smażę na maśle kilka minut na malutkim ogniu.
Co pewien czas lekko poruszam patelnią, aby omlet nie przywarł.
Kiedy masa lekko się zetnie wrzucam na górę pomidora.
Omlet składam na pół i zapiekam jeszcze przez minutę.
Co pewien czas lekko poruszam patelnią, aby omlet nie przywarł.
Kiedy masa lekko się zetnie wrzucam na górę pomidora.
Omlet składam na pół i zapiekam jeszcze przez minutę.
Gotowy zsuwam na talerz.
I gotowe!
I gotowe!
Ładnie sie prezentuje, taki kolorowy:)
OdpowiedzUsuńOstatnio robię bardzo często;)
OdpowiedzUsuńklasycznie i smacznie, bardzo lubię omlet z tymi dodatkami
OdpowiedzUsuń