Facebook

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek kajmakowy z konfiturą pomarańczową

 Mazurek kajmakowy na osłodę śnieżnych świąt :D
 
 
Składniki:
250 g mąki krupczatki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
konfitura pomarańczowa
kajmak

Do dekoracji:
skórka pomarańczowa, naturalne rodzynki, płatki migdałów
 
 
Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremkę.
Mazurka piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowy studzę w foremece.
Kajmak lekko podgrzewam na parze.
Mazurek smaruję konfiturą.
Wylewam lekko ciepły kajmaj i wygładzam nożem.
Dekoruję ciasto według uznania.
 
I gotowe!


 
 

 



3 komentarze:

  1. Świetny mazurek, pięknie udekorowany :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na przełamanie smaków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po Świątecznym przejedzeniu planuje już tylko patrzeć na tego typu słodkości ;) i przyznaję, że mazurek wygląda super!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)