Facebook

środa, 3 lipca 2013

Tartaletki z kremem truskawkowym

 
Składniki na 4-6 tartaletek:
 
Ciasto:
250 g mąki tortowej
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
250 g serka mascarpone
200 ml smietany 30%
truskawki
cukier puder

truskawki
mięta

Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję, wylepiam foremki i nakłuwam widelcem.
Tartaletki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 30 minut do złotego koloru.
Gotowe studzę w foremece.
 
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno.
Mascarpone miksuję z cukrem pudrem.
Truskawki rozdrabniam widelcem lub blenduję.
Wszystkie składniki delikatnie mieszam. 
 
Na gotowe tartaletki wykładam krem i dekoruję owocami oraz miętą.

I gotowe!
 


Truskawkowy zawrót głowy 2013
Owoce z sadu i dzialki Tartaletki - akcja kulinarna

4 komentarze:

  1. Tarteletki marzenie, piękne wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale śliczna tartaletka! A najpiękniejsze te truskawkowe serduszka ;) Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudna ta tartaletka, narobiłaś mi smaka :)

    Zapraszam na konkurs:
    http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)