Facebook

sobota, 12 października 2013

Bulion warzywny, czyli wywar z jarzyn

Dzisiaj chciałabym zaprezentować mój przepis na bulion warzywny.
Jest on podstawą wielu zup i sosów.
Można go również zamrozić i dodawać np. do risotta.

Serdecznie zapraszam !!!

Składniki:
3-4 marchewki (im więcej tym wywar słodszy)
2 pietruszki
1/2 selera
1/3 pora
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku

2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka gałązek świeżego lubczyku
1-2 suszone grzyby

sól
przyprawa jarzynowa (naturalna!)
3 litry wody

Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę, seler i por obieram ze skóry i kroję na kawałki.
Warzywa wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą.
Dodaję obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i suszone grzyby.
Cebulę obieram ze skóry (nie usuwając ogonka i przodu), opalam nad ogniem i również dodaję do garnka.


Całość zagotowuję, zmniejszam ogień i dodaję gałązki lubczyku.


Wywar gotuję do miękkości warzyw.
Przed końcem dodaję naturalną przyprawę jarzynową i sól do smaku.

Gotowy bulion można przecedzić, aby był klarowny.

I gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)