Składniki:
bulion warzywny - ok 1,5 l
(oraz wybrane warzywa pozostałe po gotowaniu wywaru, czyli marchew, pietruszka, seler)
2-4 cukinie
1-2 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
pieczywo na grzanki
starty żółty ser
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (może być ze skórą) oraz ziemniaki.
Wszystko razem chwilę przesmażam.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Dodaję pokrojone warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler).
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Warzywa z bulionu można również pokroić w kosteczkę i dodać do zupy aby nadać jej chrupkości.
Zupę podaję ze świeżymi grzankami oraz startym żółtym serem.
I gotowe!
(oraz wybrane warzywa pozostałe po gotowaniu wywaru, czyli marchew, pietruszka, seler)
2-4 cukinie
1-2 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
pieczywo na grzanki
starty żółty ser
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (może być ze skórą) oraz ziemniaki.
Wszystko razem chwilę przesmażam.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Dodaję pokrojone warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler).
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Warzywa z bulionu można również pokroić w kosteczkę i dodać do zupy aby nadać jej chrupkości.
Zupę podaję ze świeżymi grzankami oraz startym żółtym serem.
I gotowe!
Uwielbiam zupy kremy :) Taka z dodatkiem grzanek i sera jest pyszna i sycąca :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń