Składniki:
1 kg dyni (obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę)
bulion warzywny - ok 1,5 l
(oraz wybrane warzywa pozostałe po gotowaniu wywaru, czyli marchew, pietruszka, seler)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
pestki słonecznika i dyni
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam oliwę i czekam, aż się rozgrzeje.
Następnie wrzucam pokrojoną w pióra cebulę.
Po chwili dodaję posiekany czosnek i całość dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojoną w kostkę dynię.
Wszystko razem chwilę przesmażam.
Wlewam bulion, tak aby zakrył wszystkie składniki i gotuję do miękkości warzyw.
Dodaję pokrojone warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler).
Całość dokładnie miksuję na krem i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gęstość zupy można regulować za pomocą ilości dodanego bulionu.
Zupę podaję z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)