Facebook

piątek, 28 marca 2014

Pierogi drożdżowe z suszonymi pomidorami i szynką

Jakiś czas temu przygotowywałam arabskie pierogi ze szpinakiem i mozzarellą.
 Bardzo mi zasmakowały więc postanowiłam upiec je po raz drugi zmieniając farsz i kształt pierożków.
Wyszły pyszne!
Polecam!

Składniki na około 20 małych pierożków:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Farsz:
szynka
suszone pomidory
cebula
sól, pieprz 
olej

jajko (do posmarowania pierogów)

Wykonanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól i mieszam.
Drożdże rozkruszam w miseczce i dodaję cukier. Następnie wlewam kilka łyżek ciepłej wody i odstawiam na 10-15 minut.
Po tym czasie dodaję je do mąki wraz z pozostałą wodą i oliwą.
Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto przekładam do naoliwionej miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję farsz:
Szynkę, suszone pomidory oraz cebulę drobno siekam i podsmażam na odrobinie oleju.
Gotowy farsz studzę i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Z wyrośniętego ciasta wałkuję okrągły placek, z którego wykrawam okrągłe kółka.
Nakładam farsz a brzegi dokładnie zlepiam.
Pierogi rozkładam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Gotowe pierogi studzę na kratce.
Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem sosu czosnkowego lub sosu jogurtowego z ogórkiem i miętą.


2 komentarze:

  1. bardzo lubię drożdżowe pierogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również zasmakowały ;)
      Pozdrawiam serdecznie stałą i wierną Czytelniczkę.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)