Facebook

sobota, 13 lutego 2016

Walentynkowe śniadanie: tosty francuskie z karmelizowaną gruszką

W tym roku Walentynki wypadają w niedzielę.
Jest to idealna okazja na przygotowanie naszej Drugiej Połowie śniadania do łożka.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie tostów francuskich.
Są one szybkie w przygotowaniu, a karmelizowana gruszka nadaje całości odświętny charakter.
Dodatkowo można skorzystać ze specjalnych foremek i wyciąć serca z kromek tostowych.

Składniki:
(2 porcje)
chleb tostowy lub chałka
2 jajka
łyżeczka domowego cukru waniliowego
4 -6 łyżek mleka
klarowane masło
2 gruszki
2-3 łyżki cukru (brązowy lub domowy waniliowy)
2 łyżki wody

Wykonanie:
Tosty:
Jajka wybijam do miski i rozkłócam widelem. 
Dodaję mleko, cukier i dokładnie mieszam.
Kromki pieczywa tostowego zanurzam w powstałej masie i smażę na maśle, aż nabiorą złotego koloru.

Karmelizowane gruszki:
Gruszki obieram ze skóry, usuwam gniazda nasienne i kroję w plastry.
Na patelni karmelizuję cukier, dodaję wodę i gruszki.
Podsmażam kilka minut, aż sos zgęstnieje a owoce dokładnie się nim pokryją.

Upieczone tosty podaję z gruszkami.

I gotowe!



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

1 komentarz:

  1. Oooooo... Wspaniały pomysł!
    Uwielbiam tosty francuskie, a z karmelizowanymi owocami musza smakować bosko!
    :)

    Dziekuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)