Facebook

niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowy deser: beza z kremem adwokatowym

Torcik bezowy jest miłą alternatywą dla czekoladowych walentykowych deserów.
Dodatek alkoholu, w postaci słodkiego adwokata, dodaję mu lekkiej pikanterii.

Zapraszam!

Składniki:
(2  małe bezy)
2 białka
75 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem adwokatowy:
100 g mascarpone
80 ml śmietany 30%
cukier puder
adwokat

Dodatki:
rodzynki
gorzka czekolada
banan
adwokat

Beza:
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni (z termoobiegiem).
Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy około 10-12 cm.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodaję po łyżce cukru do wykończenia materiału, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wykładam na przygotowany wcześniej papier i wyrównuje boku ku górze.
Bezy wstawiam do nagrzanego na 150 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na 5 minut,
potem zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę jeszcze około 60 minut (przykrywając je papierem aby zbytnio nie zbrązowiały).
Idealne bezy  powinny być na zewnątrz suche i chrupiące a w środku mieć puszystą piankę.
Gotowe torciki bezowe studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem adwokatowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Mascarpone łączę z adwokatem (ilość wg uznania)
Dodaję cukier puder do smaku.
Masę serową delikatnie mieszam ze śmietaną.

Bezy dekoruję kremem i ozdabiam bananem oraz rodzynkami.
Deser oprószam startą gorzką czekoladą i skrapiam adokatem.

I gotowe!



Walentynki 2016 - Czym TO się je?

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bezy!
    A krem adwokatowy baaaaaardzo zachęcajacy!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)