Bardzo lubię czekoladę i od czasu do czasu piekę mocno czekoladowe ciasto.
Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Magdy (dziękuję :) )
Ciasto jest mocno czekoladowe, cieżkie i wyraziste. Typowe brownie.
Polecam!
Składniki:
200 g czekolady
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki + kilka łyżek zmielonych migdałów
3 jajka
pomarańcza (do podania)
cukier puder
cukier puder
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na małym ogniu, dodaję do niego połamaną czekolade i mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę studzę.
Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem.
Nastepnie dodaję czekoladowo-maślaną masę i delikatnie miksuję.
Na końcu dodaję powoli mąkę wymieszaną z migdałami.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Ciasto piekę około 20-30 min (lub do suchego patyczka).
Gotowe studzę na kratce.
Podaję z kawałkami pomarańczy.
Podaję z kawałkami pomarańczy.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)