Facebook

niedziela, 21 lutego 2016

Brownie z migdałami

Bardzo lubię czekoladę i od czasu do czasu piekę mocno czekoladowe ciasto.
Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Magdy (dziękuję :) )
Ciasto jest mocno czekoladowe, cieżkie i wyraziste. Typowe brownie.

Polecam!


Składniki:
200 g czekolady
200 g masła
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka mąki  + kilka łyżek zmielonych migdałów
3 jajka
pomarańcza (do podania)
cukier puder

Wykonanie:
Masło rozpuszczam na małym ogniu, dodaję do niego połamaną czekolade i mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę studzę.
Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem.
Nastepnie dodaję czekoladowo-maślaną masę i delikatnie miksuję.
Na końcu dodaję powoli mąkę wymieszaną z migdałami.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Ciasto piekę około 20-30 min (lub do suchego patyczka).

Gotowe studzę na kratce.
Podaję z kawałkami pomarańczy.

I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)