Makarony to jedno z moich ulubionych dań obiadowych.
Nie tylko ze względu na szybkość i prostotę w przygotowaniu, ale również na niezliczone kombinacje smakowe.
Jest tyle możliwości dodatków.
Czasami jeden mały składnik potrafi nadać "to coś" co sprawia, że dana pasta smakuje inaczej niż zazwyczaj :)
Tym razem do makaronu ze szpinakiem postanowiłam dodać orzechy włoskie.
Serdecznie zapraszam!
Składniki:
makaron (u mnie świderki durum)
szpinak (u mnie mrożony)
ser feta
orzechy włoskie
sól, pieprz
czosnek
śmietanka (opcjonalnie)
masło
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowywuję szpinak.
Tym razem korzystałam ze szpinaku mrożonego, który wyciągnęłam z zamrażarki wcześniej aby odrobinę się rozmroził.
Troszkę masła roztapiam na teflonowej patelni, dodaję szpinak i dokładnie mieszam. Przykrywam pokrywką.
Po chwili dodaję rozgniecione ząbki czosnku (ilość uzależniona od upodobań :) ja lubie dużo).
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Na końcu dodaję pokruszoną fetę i odrobinę śmietanki (można ją pominąć).
Czekam aż feta się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Makaron mieszam ze szpinakiem i przekładam na talerz.
Całość posypuję orzechami włoskimi.
Orzechy można również dodać wcześniej do szpinaku ale odrobinę zmiękły.
Jak kto lubi i woli :D
I gotowe!
Szpinak, makaron, feta - uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńw końcu wrzuciłam przepis z dziennego jadłospisu :)
Usuńmnie też zasmakował ;)
Pyszny makaron, u mnie zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie zostawiłaś namiarów na siebie bo przymierzam się do tej zapiekanki :)
Usuń