Facebook

wtorek, 15 stycznia 2013

Spaghetti z czosnkiem, rukolą i orzechami włoskimi

 Bardzo lubię klasyczne spaghetti z oliwą z oliwek i czosnkiem.
Ale jeszcze bardziej lubie eksperymentować i dodawać do tej podstawowej wersji różne składniki.
Tym razem w lodówce znalazłam rukolę.
Ponieważ ma ona specyficzny, ostry smak uznałam, że idealnie będą tu pasować również orzchy włoskie.

I tak powstało spaghetti z czosnkiem, rukolą i orzechami włoskimi.

Serdecznie zapraszam !!!

Składniki:
makaron typu spaghetti (u mnie durum)
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
rukola
orzechy włoskie
sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotuję al dentę w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią czosnek.
Należy uważać aby go nie spalić.
Gotowy makaron dodaję do oliwy z czosnkiem i dokładnie mieszam aby oliwa pokryła każdą nitkę.
Ściagam patelnię z gazu.
Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Na koniec dodaję rukolę i posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie mieszam.

I gotowe!



Zimowe szaleństwa

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)