Facebook

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Panierowany ser feta z salsą pomidorową


Szybka przekąska dla miłośników sera typu feta.
Takich, którzy nie przejmują się zbędnymi kaloriami albo lubią czasami zgrzeszyć w tej dziedzinie ;)
.

Składniki:
ser feta lub typu feta
jajko
bułka tarta
olej

Salsa pomidorowa:
pomidor
cebula
sól, pieprz

Wykonanie:
Ser feta kroję na kawałki .
W misce rozkłucam jajko.
Ser moczę w jajku i obtaczam w bułce tartej.
Gotowe kawałki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

W międzyczasie przygotowuję salsę:
Pomidora obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
Cebulę drobno siekam.
W miseczce łączę pomidora z cebulą
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam chłodne miejsce aż pomidory puszczą sok.
Odsączam sok i dokładnie mieszam.

Usmażony ser odsączam na papierowym ręczniku i podaję z salsą z pomidorów.

I gotowe!

Ser można również pokroić na mniejsze kawałki i zaserwować jako przekąskę dla gości na przyjęciu :)


Zimowe szaleństwa

3 komentarze:

  1. Ooo, w wersji smażonej jeszcze fety nie jadłam :) Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki i czekam na rezultaty! :)

    A smażona feta? Ciekawy pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, idealne na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)