Facebook

niedziela, 10 lutego 2013

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą

Sałatka, która na imprezach i przyjęciach znika w "oka mgnieniu" ;) 


Składniki:
125 g ryżu lub 1 torebka
puszka słodkiej żółtej kukurydzy
puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w kawałkach)
twardy ser żółty
majonez (u mnie Kielecki i Babuni)
2 jajka
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotuje na twardo.
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie i studzę. 
Należy zwrócić uwagę aby nie był zbyt miekki i rozgotowany.
Ser żółty kroję w kostkę.
Ryż łączę z tuńczykiem, dodaję kukurydzę a na końcu żółty ser.
Doprawiam solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Na końcu sałatkę łączę z  majonezem i odstawiam do schłodzenia.
Przed podaniem sałatkę dekoruję jajkami pokrojonymi na ćwiartki oraz zieleniną.
I gotowe!



5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)