200 g mąki krupczatki
50 g mielonych migdałów
50 g mielonych migdałów
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Nadzienie:
konfitura śliwkowa
1 gorzka czekolada
masło
Do dekoracji:
włoskie orzechy, migdały, rodzynki. płatki migdałowe, czekoladowe serduszka
Wykonanie:
Nadzienie:
konfitura śliwkowa
1 gorzka czekolada
masło
Do dekoracji:
włoskie orzechy, migdały, rodzynki. płatki migdałowe, czekoladowe serduszka
Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremki.
Mazurki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowe studzę w foremkach.
Czekoladę rozpuszczam na parze i dodaję odrobinę masła. Dokładnie mieszam.
Mazurki smaruję konfiturą z węgierek a następnie czekoladą.
Dekoruję według uznania.
I gotowe!
Czekoladę rozpuszczam na parze i dodaję odrobinę masła. Dokładnie mieszam.
Mazurki smaruję konfiturą z węgierek a następnie czekoladą.
Dekoruję według uznania.
I gotowe!
Wyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńpiękne:) mogę prosić o przesłanie pocztą choćby jednego?
OdpowiedzUsuńPiękne mazurki, fajne zdjęcia :) Jestem oczarowana, dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuń