Facebook

sobota, 30 marca 2013

Mini mazurki czekoladowe z konfiturą śliwkową

 

Składniki na 4 małe foremki lub 1 dużą:
200 g mąki krupczatki
50 g mielonych migdałów
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
konfitura śliwkowa
1 gorzka czekolada
masło

Do dekoracji:
włoskie orzechy, migdały, rodzynki. płatki migdałowe, czekoladowe serduszka

Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremki.
Mazurki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowe studzę w foremkach.
Czekoladę rozpuszczam na parze i dodaję odrobinę masła. Dokładnie mieszam.
Mazurki smaruję konfiturą z węgierek a następnie czekoladą.
Dekoruję według uznania.

I gotowe!






3 komentarze:

  1. piękne:) mogę prosić o przesłanie pocztą choćby jednego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne mazurki, fajne zdjęcia :) Jestem oczarowana, dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)