Zainspirowałam się przepisem na mus czekoladowy z malinami Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla
Składniki na 4 porcje:
Składniki na 4 porcje:
maliny (świeże lub mrożone)
cukier
żelatyna (1 mała łyżeczka na 100 g malin)
woda
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
200 ml śmietanki 30%
2 żółtka
łyżeczka cukru
lody sorbetowe
lody sorbetowe
Wykonanie:
Maliny mieszam z cukrem i dokładnie miksuję.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie energicznie mieszając. Chwilę podgrzewam aby dokładnie się rozpuściła.
Maliny mieszam z żelatyną i rozlewam do pucharków.
Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Żółtka ucieram z odrobiną cukru na puszysty krem.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Śmietanę łączę z utartymi żółtkami, dodaję ostudzoną czekoladę i całość dokładnie, delikatnie mieszam.
Tak przygotowanym musem zalewam maliny w pucharkach.
Deser wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dodaję sorbet lodowy i owoce.
Już wyobrażam sobie ten smak... Cudo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mus czekoladowy, a Twój jak pięknie podany:)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.blogspot.com
MUS jest zjeść taki deser :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!
Pozdrawiam :)