Facebook

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Mus czekoladowy z malinami

maliny (świeże lub mrożone)
cukier
żelatyna (1 mała łyżeczka na 100 g malin)
woda
 
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
200 ml śmietanki 30%
2 żółtka
łyżeczka cukru

lody sorbetowe
 
Wykonanie:
Maliny mieszam z cukrem i dokładnie miksuję.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie energicznie mieszając. Chwilę podgrzewam aby dokładnie się rozpuściła.
Maliny mieszam z żelatyną i rozlewam do pucharków.
Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Żółtka ucieram z odrobiną cukru na puszysty krem.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Śmietanę łączę z utartymi żółtkami, dodaję ostudzoną czekoladę i całość dokładnie, delikatnie mieszam.
Tak przygotowanym musem zalewam maliny w pucharkach.
Deser wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dodaję sorbet lodowy i owoce.
 
I gotowe!

 


3 komentarze:

  1. Już wyobrażam sobie ten smak... Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mus czekoladowy, a Twój jak pięknie podany:)

    http://katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. MUS jest zjeść taki deser :D
    Wygląda rewelacyjnie!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)