Facebook

środa, 5 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i świeżym szpinakiem

  

Składniki:
makaron pełnoziarnisty (u mnie rurki czyli penne)
mięso z piersi z kurczaka
szpinak (typu baby)
czosnek
masło
śmietana (u mnie 12%)
szczypiorek
ser do zapieczenia (u mnie cheddar topiony w plasterkach)
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka kroję na małe kawałki, doprawiam i w zależności od mozliwości można go opiec na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub ugotować na parze.
Szpinak opiekam na maśle z dodatkiem czosnku, aż lekko zwiędnie.
Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną masła i wykładam wymieszany makaron ze szpinakiem i kurczakiem.
Dodaję pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Całość polewam śmietaną ze szczypiorkiem.
Solę i pieprzę do smaku.
Na wierzch rozkładam plasterki sera.
Zapiekam w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku około 15-20 minut.
I gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)