Facebook

niedziela, 31 marca 2013

Jajka w kremowym sosie z kaparami

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga
życzę
zdrowych i spokojnych
Świąt Wielkanocnych.


Składniki:
jajka (u mnie ekologiczne od sąsiadki zza płota ;)
roszponka
Sos:
kapary
koperek
majonez
śmietana
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i kroję na ćwiartki.
W miseczce przygotowuję sos.
Majonez łączę ze śmietaną. Dodaję kapary, drobno posiekany koperek i pieprz.
Na talerzu rozkładam jajka i polewam je sosem.
Dekoruję roszponką, kaparami i koperkiem.
Solę i pieprzę do smaku.
I gotowe!



Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie


sobota, 30 marca 2013

Mini mazurki czekoladowe z konfiturą śliwkową

 

Składniki na 4 małe foremki lub 1 dużą:
200 g mąki krupczatki
50 g mielonych migdałów
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
konfitura śliwkowa
1 gorzka czekolada
masło

Do dekoracji:
włoskie orzechy, migdały, rodzynki. płatki migdałowe, czekoladowe serduszka

Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko i miksuję przez około 30 sekund.
Dodaję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowywuję i wylepiam foremki.
Mazurki piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowe studzę w foremkach.
Czekoladę rozpuszczam na parze i dodaję odrobinę masła. Dokładnie mieszam.
Mazurki smaruję konfiturą z węgierek a następnie czekoladą.
Dekoruję według uznania.

I gotowe!






piątek, 29 marca 2013

Wiosenna sałatka z jajkiem, groszkiem i roszponką

 Święta Wielkanocne tuż, tuż...
Z tej okazji przygotowałam sałatkę z jajkiem, groszkiem i roszponką.
Potrawa pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Sałatka idealnie pasuje do akcji Wielkanocne sałatki z jajkiem w roli głównej organizowanej przez Pelę.
Jest również moją pierwszą propozycją w cyklicznej akcji Wielkanocne smaki u Mirabelki.

Zapraszam !!!



Składniki:
jajka (u mnie ekologiczne od sąsiadki zza płota ;)
roszponka
ogórki konserwowe
pomidorki koktajlowe
mrożony groszek
Sos:
majonez
śmietana/jogurt naturalny
musztarda
koperek
sól,pieprz

Wykonanie:
Groszek lekko podgotowywuję i odstawiam do ostudzenia.
Jajka gotuję na twardo, obieram je ze skorupek i kroję na ćwiartki.
W miseczce przygotowuję sos.
Łączę majonez ze śmietaną i musztardą. Dodaję posiekany koperek, pieprz i część groszku.
Na talerzu rozkładam roszponkę, ogórka konserwowego, pomidorki koktajlowe i jajka, które polewam sosem.
Całość dekoruję groszkiem i koperkiem.
Solę do smaku.

I gotowe!


Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

sobota, 16 marca 2013

Sałatka z awokado i boczkiem

Bar sałatkowy "U Peli" to wyjątkowa inicjatywa.
Spokojne miejsce pełne wiernych i wyjątkowych sympatyków.
W ramach kolejnego zaproszenia na zimową sałatkę z książką w tle przygotowałam sałatkę z awokado i boczkiem.
Zainspirowałam się przepisem z książki Sałatki widocznej na zdjęciach.
Serdecznie polecam i zapraszam !!!


Składniki:
mieszanka sałat
awokado
boczek
mini ogórki konserwowe
cebula
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Wykonanie:
Boczek kroję w plastry i rumienię na suchej patelni.
W miseczce rozkładam sałatę, dodaję awokado, ogórki i cebulę.
Całośc skrapiam oliwą połączoną z sokiem z cytryny.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę posypuję chrupiącym boczkiem.
I gotowe!



Z książką w kuchni zaproszenieBar Sałatkowy u Peli zaproszenie
Zimowe szaleństwa

piątek, 8 marca 2013

Fondant kajmakowy czyli babeczki z płynnym kajmakiem

Wszystkim Czytelniczkom składam najlepsze życzenia  z okazji Naszego Święta :)



 Babeczki przygotowałam  z małym poslizgiem czasowym w ramach lutowej edycji Weekendowej Cukierni, której Gospodynią była Anna-Maria z Kucharni
 
Składniki:
masło do wysmarowania foremek
2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki (u mnie puszka 380 g)
lody waniliowe
melisa lub mieta do dekoracji
kokilki żaroodporne o pojemności 120 ml
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
Kokilki smaruję wewnątrz masłem i posypuję dno i ścianki mąką.
Dwa żółtka i jajko  ubijam mikserem na jasną, puszystą masę.
Dodaję kajmak i ponownie miksuję do całkowitego połączenia się składników.
Na koniec dodaję mąkę i dokładnie mieszam ją z ciastem.
Powstałą masę rozlewam do kokitek do 2/3 wysokości.
Babeczki piekę w piekarniku około 10-15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Gotowe babeczki podaję ciepłe z lodami bakaliowymi i listkami melisy.
 
I gotowe!
 

 

 




czwartek, 7 marca 2013

Dorsz zapiekany z brokułami i ziemniakami

Składniki:
filet z dorsza
ziemniaki
brokuły
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
przyprawa do ryb
śmietana 30%
jajko
ser żółty
Wykonanie:
Filet z dorsza oczyszczam i przyprawiam solą, pieprzem i odrobina przyprawy do ryb.
Odstawiam w chłodne miejsce a następnie kroję na kawałki.
Ziemniaki obieram ze skóry i kroję na kawałki.
Brokuły dzielę na różyczki a pomidorki kroję na połówki.
Ziemniaki i brokuł lekko podgotowywuję.
Śmietanę łączę z roztrzepanym jajkiem i startym żółtym serem. Sos doprawiam solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym rozkładam wszystkie składniki i zalewam je sosem.
Potrawę zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ziemniaki lekko się zarumienią a ryba będzie upieczona.
I gotowe!




środa, 6 marca 2013

Zupa cebulowa z białym winem i grzankami

Składniki:
ok 500-700 g (w zależności czy lubimy aby zupa mniej lub bardziej gęsta)
1,5 l bulionu (u mnie rosół)
250 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
oliwa z oliwek
łyżka masła
4-5 ząbki czosnku
sól, pieprz
1-2 liście laurowe
suszony tymianek
  
mała bagietka
ser żółty
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieram ze skóry.
Cebulę kroję w piórka a czosnek lekko zgniatam i siekam na plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i rozpuszczam masło.
Dodaję cebulę, czosnek, liście laurowe i tymianek.
Przesmażam całośc, co chwilę mieszając, aby cebula była zrumieniona ale nie spalona.
Kiedy cebula nabierze już karmelowego koloru dodaję bulion i gotuję przez około 10 minut.
Następnie wlewam wino i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Po kolejnych 10 minutach zupa powinna być już gotowa!

Bagietkę kroję na kromeczki i rumienię na patelni.
Na końcu posypuję je żółtym serem i przykrywam na chwilę, aby ser się rozpuścił.

Zupę rozlewam do miseczek i podaję z grzankami.

I gotowe!




Zimowe szaleństwa

poniedziałek, 4 marca 2013

Koktajl bananowo-kakaowy

Składniki:
mleko - ok. 250-300 ml
banan
1 łyżeczka kakao dobrej jakości
1 kostka gorzkiej czekolady
cukier (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Mleko miksuję z bananem.
Dodaję kakao i ponownie mieszam.
Można posłodzić do smaku.
Koktajl przelewam do szklanki i dekoruję startą czekoladą.
 
I gotowe!
 
 
 

Soki, musy, szejki - zimową porą

piątek, 1 marca 2013

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Jest mi niezmiernie miło, iż w marcu jestem Gospodynią Weekendowej Cukiernii.

Weekendowa Cukiernia to bardzo ciekawa inicjatywa, którą zapoczątkowała Polka,
a dzielnie kontynuuje Małgosia.
Nie ma tutaj ścian i sklepowej wagi, ale jest comiesięczne wspólne pieczenie i zapach domowego ciasta, który rozchodzi się po niejednej kuchni w Polsce i nie tylko.

Jako gospodynii marca zaproponowałam ciasto czekoladowo-migdałowe.
 Przepis pochodzi z książki Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku.

 Serdecznie zapraszam do wspólnego pieczenia i jedzenia ;)  !!!

 
Składniki:
225 g czekolady deserowej - ja użyłam 2 tabliczek po 100 g
150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań) - ja dodałam 75 g
175 g masła
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek - ja dodałam 4 duże
100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki) - u mnie ze skórką
szczypta soli

Do podania i dekoracji:
cukier puder
świeże owoce sezonowe
śmietana 30%


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekać.
Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.
Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.

I gotowe!