Facebook

piątek, 28 czerwca 2013

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Wprawdzie nie udało mi się zrobić nic według przepisu jakieś osobowości ze świata kuchni, ale przyrządziłam pyszną sałatkę według przepisu z mojego ulubionego czasopisma kulinarnego (To jest pyszne, nr 2/2013, s. 34).
Aż chce się rzec to jest pyszne !
Serdecznie zapraszam !!!

Składniki na 6 porcji:
1 i 1/2 kg młodych ziemniaków
750 g zielonych szparagów
6 szalotek
6 jajek
150 g chudego wędzonego boczku
1-2 łyżki oleju
100 ml białego octu winnego
1-2 łyżki bulionu warzywnego (ja użyłam rosołu)
2-3 łyżki miodu
3 łyżeczki musztardy dijon
2 pęczki mieszanych ulubionych ziół
100 g majonezu
100 g śmietany (lub jogurtu naturalnego)
sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieram cienko ze skórki i gotuje w gorącej, osolonej wodzie około 20 minut.
Jajka gotuję na twardo.
Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki.
Ziemniaki studzę i kroję na połówki lub ćwiartki ( w zależności od wielkości).
Jajka obieram ze skorupek i kroję również na ćwiartki.
Szalotkę kroję w kostkę a boczek w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę boczek na chrupko.
Dodaję szalotki,chwilę smażę razem a następnie wyjmuję z patelni.
Na pozostały tłuszcz wrzucam szparagi i podsmażam je kilka minut.
Podlewam octem i 1/4 l wody.
Zagotowuję.
Dodaję bulion, miód i musztardę.
Doprawiam sola i pieprzem do smaku.
Mieszankę boczku i szalotki ponownie wkładam na patelnię i całość dokładnie mieszam.
Gorącą mieszankę łączę z ziemniakami.
Odstawiam do "przegryzienia" i przygotowuję sos.
Zioła myję, osuszam i drobno siekam.
Majonez mieszam ze śmietaną (lub jogurtem) i doprawiam solą i pieprzem.
Gotową sałatkę polewam ziołowym sosem i dekoruje jajkiem.
I gotowe!





poniedziałek, 24 czerwca 2013

Krem czekoladowy z brandy i truskawkami

Wczoraj, z okazji Dnia Ojca, przygotowałam pyszny krem czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców czyli truskawek.
Przepis znalazłam u Pin-Up Cake i wprowadziłam tylko małe zmiany odnośnie ilości cukru i alkoholu.
Muszę przyznać, że deser mnie zachwycił.
Konsystencja kremu jest idealna, kremowa... wprost rozpływa się w ustach.
Widzę również inne zastosowanie tego czekoladowego przysmaku i na pewno jeszcze się nim z Wami podzielę.
Nie przepadam za bardzo słodkimi deserami, poza tym lubię gorzką czekoladę, dlatego dość mocno zredukowałam ilość cukru.
Zastanawiam się również, czy następnym razem w ogóle z niego nie zrezygnować, bo dobra czekolada deserowa czy gorzka broni się sama ;)
Zapraszam !!!

Składniki na 4 porcje:
250 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej lub deserowej czekolady dobrej jakości
30 g masła
3-4 łyżki brandy (może to być również albo likier)
25 g cukru
1,5 łyżki wody
2 łyżki kwaśniej śmietany
truskawki
mięta (do dekoracji)
Wykonanie:
Kremówkę przelewam do rondelka i doprowadzam do wrzenia.
Zdejmuję garnek z ognia i dodaję masło oraz połamaną czekoladę.
Odstawiam na kilka minut do rozpuszczenia.
Następnie dodaję alkohol (ilość uzależniona od upodobań, można go również pominąć) i całość dokładnie mieszam.
Cukier mieszam z wodą i gotuję aż do rozpuszczenia.
Dodaję śmietanę i dokładnie mieszam.
Łączę masę czekoladową i masą cukrową.
Krem rozlewam do naczyń i odstawiam do wystygnięcia.
Przykrywam je folią spożywczą i wkładam do lodówki aby masa stężała.
Przed podaniem dekoruję deser połówkami truskawek i świeżą miętą.
I gotowe!



    Owoce z sadu i dzialki
Przysmaki dla taty 3Desery z truskawkamiTruskawkowy zawrót głowy 2013




sobota, 22 czerwca 2013

Smoothie owocowe z lodami i czekoladą

Pyszne owocowe smoothie z dodatkiem ulubionych lodów.
Idealny deser  na upalne dni.
 
 
Składniki na 2-3 porcje:
1 mango
2 banany
garść truskawek
sok z 1 limonki
lód (opcjonalnie)
lody (u mnie truskawkowe i waniliowe)
paluszki czekoladowe
 
Wykonanie:
Owoce kroję na drobno i miksuję razem z lodem i sokiem z limonki
Smoothie rozlewam do wysokich szklanek.
Na wierzch nakładam po 2 gałki lodów i dekoruję czekoladowymi pałeczkami.
 
I gotowe!
 
 

 
   Truskawkowy zawrót głowy 2013Przysmaki dla taty 3Desery z truskawkami

 



czwartek, 20 czerwca 2013

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Słodkie śniadania i przekąski z dodatkiem sezonowych owoców to jest to co lubię latem najbardziej :)
Tym bardziej jeżeli są to truskawki
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.
Składniki na 8 placuszków:
125 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki + 1 płaska łyżka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Jogurt dokładnie mieszam z jajkiem i olejem.
Dodaję cukier i przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Truskawki kroję na plasterki.
Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) nakładam po 1 dużej łyżce ciasta i smażę na małym ogniu.
Po chwili na każdym placuszku układam po 2 plasterki truskawek i po chwili przewracam na drugą stronę.
Placki smażę do zrumienienia, uważając aby nie smalić strony z truskawkami.
Gotowe posypuję cukrem pudrem i podaję gorące.
I gotowe!

 




Kolacja w czasie sesji!Truskawkowy zawrót głowy 2013Czerwone owoce w roli głównej

wtorek, 18 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą dla Marzeny Erm

Marzena Erm jest studentką Uniwersytetu Śląskiego i od 2011 roku walczy z chorobą nowotworową.
 Aby zakończyć zwycięstwem swoją walkę z rakiem potrzebuje 200 000 zł
na lek Adcetris, który nie jest refundowany przez NFZ.
Możesz o niej przeczytać na jej blogu www.marzenaerm.blogspot.com
 Wpłaty dla Marzeny przyjmuje Fundacja Rak’n’Roll Wygraj Życie
Nr konta: 93 1140 2017 0000 4402 1296 2443 z dopiskiem „Dla Marzeny Erm”.


Dzisiaj upiekłam muffinki z truskawkami i białą czekoladą, które przeznaczam na kiermasz,
z którego dochód zostanie przeznaczony na leczenie Marzeny.


Składniki:
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (dla lubiących słodkie więcej ;)
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
1 tabliczka białej czekolady
truskawki (po 1 na każdą babeczkę)
cukier puder
Wykonanie:
 Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia.
W jednej misce mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia. 
A w drugiej łączę roztopione masło z mlekiem i jajkiem.
Łączę suche składniki z mokrymi i mieszam aby uzyskać gładką konsystencję.
W muffinkach grudki są wręcz wskazane bo nadają babeczkom puszystość.
Dodaję pokrojoną w kostkę białą czekoladę i dokładnie mieszam.
Do foremek (wyłożonych papilotkami) nakładam po dużej łyżce ciasta, dodaję truskawkę 
i przykrywam warstwą ciasta.
 Muffinki wkładam do nagrzanego na 200 (180 z termoobiegiem) stopni piekarnika.
Czas pieczenia to ok 30-40 minut.
Upieczone muffinki studzę na kratce.
 Gotowe posypuję cukrem pudrem.

I gotowe!



Ostatnie kuszenieKolacja w czasie sesji!

Czerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Chrupiąca bagietka z pomidorem, żółtą papryką i oregano

Składniki:
bagietka
pomidor
żółta papryka
młoda cebula z natką
oregano
pieprz, sól
ser żółty
Wykonanie:
Pomidora obieram ze skóry, usuwam gniazda.
Paprykę i pomidora kroję w kostkę.
Cebulę drobno siekam.
Warzywa mieszam i doprawiam solą, pieprzem i suszonym oregano.
Taką mieszankę rozkładam na bagietce i posypuję odrobiną startego żółtego sera.
Zapiekam w piekarniku aż bagietka będzie chrupiąca a ser się rozpuści.
Gotowe posypuję natką młodej cebuli.
I gotowe!


Kolacja w czasie sesji!

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Mus czekoladowy z malinami

maliny (świeże lub mrożone)
cukier
żelatyna (1 mała łyżeczka na 100 g malin)
woda
 
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
200 ml śmietanki 30%
2 żółtka
łyżeczka cukru

lody sorbetowe
 
Wykonanie:
Maliny mieszam z cukrem i dokładnie miksuję.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie energicznie mieszając. Chwilę podgrzewam aby dokładnie się rozpuściła.
Maliny mieszam z żelatyną i rozlewam do pucharków.
Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Żółtka ucieram z odrobiną cukru na puszysty krem.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Śmietanę łączę z utartymi żółtkami, dodaję ostudzoną czekoladę i całość dokładnie, delikatnie mieszam.
Tak przygotowanym musem zalewam maliny w pucharkach.
Deser wstawiam do lodówki.
Przed podaniem dodaję sorbet lodowy i owoce.
 
I gotowe!

 


środa, 5 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i świeżym szpinakiem

  

Składniki:
makaron pełnoziarnisty (u mnie rurki czyli penne)
mięso z piersi z kurczaka
szpinak (typu baby)
czosnek
masło
śmietana (u mnie 12%)
szczypiorek
ser do zapieczenia (u mnie cheddar topiony w plasterkach)
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka kroję na małe kawałki, doprawiam i w zależności od mozliwości można go opiec na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub ugotować na parze.
Szpinak opiekam na maśle z dodatkiem czosnku, aż lekko zwiędnie.
Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną masła i wykładam wymieszany makaron ze szpinakiem i kurczakiem.
Dodaję pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Całość polewam śmietaną ze szczypiorkiem.
Solę i pieprzę do smaku.
Na wierzch rozkładam plasterki sera.
Zapiekam w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku około 15-20 minut.
I gotowe!



sobota, 1 czerwca 2013

Pavlova z ricottą i truskawkami w wersji mini

Na kilku blogach, które lubię odwiedzać, obserwuję od jakiegoś czasu ideę wspólnego gotowania i pieczenia.
Zasada jest prosta. Musi być jakiś wspólny pomysł, przepis lub składnik. A następnie kilka osób, w tym samym czasie, przygotowuje swoją potrawę lub ciasto i wszyscy publikują wpis w tym samym czasie :)
W tej kwestii jestem debiutantką, aczkolwiek pomysł podoba mi sie od dawna.
Do wspólnego pieczenia Pavlovej zaprosiła mnie Małgosia Z. (dziękuję!) a wraz z nami deser przygotowały: Łucja, Jola, Agnieszka, Ania i Agnieszka.

 
 
Składniki na 8 mini torcików bezowych:
6 białek
250 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
250 g ricotty
cukier waniliowy domowy
jogurt naturalny
truskawki
 
Wykonanie:
Beza:

Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni (z termoobiegiem).
Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy około 10 cm.

Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodaję po łyżce cukru do wykończenia materiału, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wykładam na przygotowany wcześniej papier i wyrównuje boku ku górze.

Bezy wstawiam do nagrzanego na 150 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na 5 minut,
potem zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę jeszcze około 60 minut (przykrywając jąe papierem aby zbytnio nie zbrązowiały).
Idealne bezy  powinny być na zewnątrz suche i chrupiące a w środku mieć puszystą piankę.
Gotowe torciki bezowe studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
 
Nadzienie:
Ricottę ubijam mikserem z dodatkiem domowego cukru waniliowego i jogurtem naturalnym.
Truskawki blenduję i dodaję do masy serowej.
Całość delikatnie mieszam.
 
Na każdy torcik bezowy nakładam porcję masy serowej i dekoruję truskawkami.
 
I gotowe!



A tutaj zapraszam na Pavlovą w wersji szwarcwaldziej.