Moja inspiracją był przepis z bloga Kulinarna Muza na babeczki waniliowe.
Pierwszy raz piekłam cupcakes i nie sądziłam, że sprawi mi to taką frajdę.
Teraz w głowie układam nowe przepisy i możliwości zdobienia.
Skłaniki na około 15 babeczek:
120 g masła
60 g cukru (1 cukier waniliowy + zwykły)
3 jajka
200 g maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
1-2 łyzki śmietany
1-2 łyzki śmietany
laska wanilii/esencja waniliowa
szczypta soli
Ważne: masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową !!!
Dekoracja:
owoce (tutaj maliny i borówka amerykańska)
250 g sera mascarpone
100 ml smietany 30%
1-2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukry pudru
Wykonanie:
Przesiewam mąkę i dodaję szczyptę soli i proszek do pieczenia.
W misce ucieram na pyszystą masę masło i cukier.
Dodaję śmietanę.
Dodaję śmietanę.
Następnie wbijam po jednym jajku do wyczerpania.
Wsypuję połowę mąki.
Wlewam mleko i dodaję ziarenka wanilii lub esencję migdałową.
Miksuję i dodaję pozostałą mąkę.
Masę rozkładam do foremek na muffinki.
Piękę w temperaturze około 200 stopni aż nabiorą złotego koloru a patyczek będzie suchy.
W międzyczasie przygotowuję krem:
Mascarpone miksuję z cukrem waniliowym.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Delikatnie łączę obydwie masy i odstawiam do schłodzenia.
Upieczone babeczki studzę i dekoruję kremem i owocami.
I gotowe!
Cupcakes dodaję do 4 akcji:
świetne! wyglądają przeuroczo, na pewno zrobię :))
OdpowiedzUsuń