Facebook

czwartek, 16 sierpnia 2012

Waniliowe cupcakes z mascarpone i owocami


Moja inspiracją był przepis z bloga Kulinarna Muza na babeczki waniliowe.

Pierwszy raz piekłam cupcakes i nie sądziłam, że sprawi mi to taką frajdę.
Teraz w głowie układam nowe przepisy i możliwości zdobienia.



Skłaniki na około 15 babeczek:
120 g masła
60 g cukru (1 cukier waniliowy + zwykły)
3 jajka
200 g maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
1-2 łyzki śmietany
laska wanilii/esencja waniliowa
szczypta soli

Ważne: masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową !!!

Dekoracja:
owoce (tutaj maliny i borówka amerykańska)
250 g sera mascarpone
100 ml smietany 30%
1-2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukry pudru

Wykonanie:
Przesiewam mąkę i dodaję szczyptę soli i proszek do pieczenia.
W misce ucieram na pyszystą masę masło i cukier.
Dodaję śmietanę.
Następnie wbijam po jednym jajku do wyczerpania.
Wsypuję połowę mąki.
Wlewam mleko i dodaję ziarenka wanilii lub esencję migdałową.
Miksuję i dodaję pozostałą mąkę.

Masę rozkładam do foremek na muffinki.

Piękę w temperaturze około 200 stopni aż nabiorą złotego koloru a patyczek będzie suchy.

W międzyczasie przygotowuję krem:
Mascarpone miksuję z cukrem waniliowym.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Delikatnie łączę obydwie masy i odstawiam do schłodzenia.

Upieczone babeczki studzę i dekoruję kremem i owocami.

I gotowe!



Cupcakes dodaję do 4 akcji:
Smakołyki na piknikiFestiwal Cupcakes 2012
Z dziećmi i dla dzieci



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)