Facebook

piątek, 31 sierpnia 2012

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

Letni sezon na tarty z owocami trwa :)
A dzisiaj jego kolejna odsłona...
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajkolub 2 łyzki zimnej wody
30 g cukru (kryształ +waniliowy)
Nadzienie:
brzoskwinie,borówka amerykańska
budyń waniliowy
mleko
1-2 łyzki cukru
Wykonanie:
Mąkę łączę z cukrem i drobno posiekanym zimnym masłem.
Dodaję jajko (lub jak kto woli zimną wodę) i szybko zagniatam.
Masę zawijam w folię i wstawiam do lodówki/zamrażarki na kwadrans.
Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i wylepiam ciastem.
Tartę piekę w piekarniku w temperaturze ok 200 stopni aż nabieże złotego koloru.
W międzyczasie przygotowuję budyń wg instrukcji na opakowaniu zmniejszając jedynie ilość mleka o ok. 1/3.
Na upieczony i wystudzony spód tarty rozkładam letni budyń.
Dekoruję owocami.
I gotowe!
Tartę dodaję do 5 akcji:

Z dziećmi i dla dzieci

Smakołyki na pikniki

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)