Zapiekanka makaronowa to potrawa z którą zawsze można eksperymentować.
Różnorodność w doborze składników, przypraw i sosu powoduje, że za każdym razem może smakować zupełnie inaczej i po prostu nas zaskoczyć.
Tym razem postawiłam na dodatki w stylu włoskim ;)
Składniki:
makaron pełnoziarnisty w ulubionym kształcie
szynka
kiełbasa
suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek
cebula
oliwki
kapary
ser zółty
tłuszcz do formy
Sos beszamelowy w stylu włoskim:
masło
mleko
mąka
przyprawa Fit Up Kamisa do makaronów
przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
sól, pieprz
ser żółty
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Szynkę i kiełbasę kroję na kawałki i podsmażam na teflonowej patelni.
Po chwili dodaję cebulę pokrojoną w półplasterki.
Całość mieszam i smażę do zrumienienia.
Odcedzony makaron mieszam z podsmażoną wędliną i cebulą. Dodaję pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki i kapary.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
Ser żółty ścieram na grubej tarce.
Przygotowuję sos:
W rondelku rozpuszczam masło.
Dodaję mąkę i dokładnie mieszam.
Po chwili wlewam mleko i mieszam aż zacznie gęstnieć.
Ściągam rondelek z gazu i doprawiam do smaku przyprawami w stylu włoskim: przyprawą do kuchni włoskiej Kamisa oraz Fit Up do makaronów.
Dodaję sól i pieprz do smaku oraz część sera żółtego.
Ponownie stawiam sos na gazie i dokładnie mieszam.
Najlepszy sos ma konsystencję śmietany. Można w tym celu manewrować ilością dodawanego mleka.
Zapiekankę polewam gotowym sosem i posypuję serem żółtym.
Potrawę zapiekam w piekarniku około 15 minut.
I gotowe!
Josiu, uwielbiam takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Dziękuję serdecznie :)
Usuń