Składniki:
makaron pełnoziarnisty penne
pomidor
tuńczyk w oleju
mała cebula
koncentrat pomidorowy/sok pomidorowy
oliwki
sól, pieprz
olej
olej
przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
bazylia
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Pomidora kroję w kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni.
Dodaję pomidora i całość dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Po chwili dodaję koncentrat lub 2-3 łyżi soku pomidorowego.
Doprawiam przyprawą do kuchni włoskiej Kamisa.
Całość duszę 2-3 minuty.
Dodaję tuńczyka i dokładnie mieszam.
Na końcu dorzucam kilka oliwek.
Makaron polewam sosem i dekoruję bazylią.
I gotowe!
Potrawę dodaję do 4 akcji:
Lubię taki makaronik, zapraszam do mnie na kureczki :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie! Chyba jutro zrobię taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńteż jadłam dziś makaron, nieco w innym wydaniu, ale z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam... musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńLubię taki sosik, szczególnie z dodatkiem oliwek.
OdpowiedzUsuńDzisiaj na kolację przygotuję penne z tuńczykiem, wygląda super.
OdpowiedzUsuńŚciskam :):):)