Przepis na te przepyszne babeczki znalazłam u Doroty z Moich Wypieków.
Postanowiłam je upiec z malutkimi modyfikacjami i oto rezultaty.
Wyszły idealnie. Mocno czekoladowe. Przełamane smakiem sliwek.
Świetnie pasują jako zimowy i bożonarodzeniowy wypiek.
Składniki na 12 dużych babeczek:
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika (ja użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych Kamisa)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2/3 szklanki śmietany 18%
2 duże jajka
powidła śliwkowe (u mnie Łowicz)
cukier puder
Ważne: jajka, masło i śmietana powinny byc w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
W miseczce łączę ze sobą mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną.
W garnuszku na małym ogniu roztapiam masło. Kiedy jest już płynne ściągam garnek z ognia.
Czekoladę drobno siekam, dodaję do masła i czekam aż się rozpuści.
Dodaję kakao, całość dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Całe jaja miksuję z cukrem na gładką masę.
Masę czekoladową łączę z masą jajeczną i delikatnie miksuję.
Dodaję na przemian śmietanę i suche składniki aż do wykończenia obu i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Formę do muffinek wykładam papierowymi papilotkami.
Do każdej foremki nakładam dużą łyżkę ciasta, następnie małą łyżeczkę powideł i kolejną łyżkę ciasta. Górę każdej babeczki delikatnie wyrównuję.
Piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Sprawdzam czy patyczek włożony do ciasta jest już suchy.
Babeczki studzę na kratce i posypuję cukrem pudrem.
I gotowe!
Babeczki dodaję do 6 akcji:
Przepyszne babeczki - rewelacyjne zdjęcie !!!!
OdpowiedzUsuńMmm świąteczne babeczki :) Cudnie się prezentują i na pewno są przepyszne!
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńnatchnęłaś mnie do tych babeczek, tym bardziej że mam babcine powidła śliwkowe w szafce!
Pyszne babeczki, wspaniałe, zjadłbym jednego.
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis na babeczki z jakiego korzystałam [a babeczek piekę sporo:)]. Mięciutkie, rozpływające sie w ustach - bajka! z braku powideł użyłam marmolady ale też wyszło pysznie :) / olka
OdpowiedzUsuńCieszę sie że sie udały i smakowały :) Ja jestem zadowolona że udało mi się "wpaść" na tak dobry przepis na babeczki :)
Usuń