Facebook

niedziela, 16 grudnia 2012

Karp po polsku gotowany w piwie

Moja propozycja na świąteczną rybkę czyli karp po polsku gotowany w piwie według przepisu Roberta Makłowicza (Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku. Wydane przez Tesco. Kraków 2012, s. 214-215).
Składniki:
karp (dzwonki)
2 cebule
2 pietruszki
2 marchewki
2 łyżeczki miodu
500 ml jasnego piwa
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
masło
Wykonanie:
Sprawionego i umytego karpia dziele na dzwonki. Rybę solę i wkładam do płaskiego, szerokiego rondla z grubym dnem, który wcześniej smaruję odrobiną masła.
Dodaję obrane i pokrojone w słupki pietruszki i marchewki oraz pokrojone w pióra cebule. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.
Całość polewam rozpuszczonym w odrobinie wody miodem i zalewam piwem. Doprowadzam do wrzenia.
Gotuję na silnym ogniu przez około 5 minut, następnie zmniejszam ogień i delikatbnie gotuję 10-15 minut.
Kawałki ryby wykładam na talerz, polewam wywarem z warzywami i posypuję posiekaną pietruszką.
I gotowe!

Karpia dodaję do 3 akcji:

Wonderful dream!

2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie i podoba mi się, pomimo że karpia nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego karpia jeszcze nie jadłam, ale trzeba przyznać, że wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)