Muffinki to moje ulubione babeczki z dwóch powodów.
Po pierwsze są szybkie i łatwe w przygotowaniu a po drugie można przy ich pieczeniu poszaleć z dodatkami w zależności od okazji.
Tym razem postanowiłam upiec muffinki korzenne na wigilię doktorancką.
Do podstawowego przepisu, który znajdziecie tutaj dodałam przyprawę korzenną i bakalie a całośc polałam polewą czekoladową.
Wyszły pyszne a zapach przyprawy korzennej i czekolady jeszcze długo unosił się w kuchni.
Zapraszam!
Składniki na około 12-14 muffinek:
Po pierwsze są szybkie i łatwe w przygotowaniu a po drugie można przy ich pieczeniu poszaleć z dodatkami w zależności od okazji.
Tym razem postanowiłam upiec muffinki korzenne na wigilię doktorancką.
Do podstawowego przepisu, który znajdziecie tutaj dodałam przyprawę korzenną i bakalie a całośc polałam polewą czekoladową.
Wyszły pyszne a zapach przyprawy korzennej i czekolady jeszcze długo unosił się w kuchni.
Zapraszam!
Składniki na około 12-14 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g masła
1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych Kamisa
3 łyżki miodu spadziowego
suszone morele, figi i rodzynki
polewa deserowa dr Oetker
posypka o smaku waniliowym Delecta
Wykonanie:
Suszone figi i morele kroję na drobną kostkę.
Rodzynki zalewam na chwilę gorącą wodą.
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko. Mieszam.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.
Foremki wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 3/4 wysokości.
Piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.
Studzę na kratce.
Gotowe polewam gotową polewą czekoladową deserową Dr Oetkera i posypuję posypką waniliową.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła.
I gotowe!
Muffinki dodaję do 6 akcji:
Suszone figi i morele kroję na drobną kostkę.
Rodzynki zalewam na chwilę gorącą wodą.
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko. Mieszam.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.
Foremki wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 3/4 wysokości.
Piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.
Studzę na kratce.
Gotowe polewam gotową polewą czekoladową deserową Dr Oetkera i posypuję posypką waniliową.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła.
I gotowe!
Muffinki dodaję do 6 akcji:
w sam raz na święta ;)
OdpowiedzUsuńszalejesz z tymi muffinkami... ;)
bo muffinki to bardzo prosty wypiek i nie może się nie udać :D
Usuńpoza tym można je zrobić w 40 minut :D
apetycznie wyglądają. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń