Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż...
Dzisiaj prezentuję moją pierwszą propozycję na wigilijno-świąteczną potrawę
i
zachęcam do wzięcia udziału w Świątecznej Zbiórce Żywności.
W dniach 7-9 grudnia 32 Banki Żywności wraz z Federacją Polskich Banków Żywności organizują Świąteczną Zbiórkę Żywności. Jej tegoroczna, 16-sta edycja to ponad 3 300 stacjonarnych sklepów spożywczych w 540 miejscowościach.
Wystarczy kupić więcej żywności i podzielić się zakupami.
Wolontariusze będą
czekać w sklepach biorących udział w akcji w
okolicach kas. Przekazane im produkty
trafią do chorych, samotnych, bezdomnych, najuboższych.
Warto dołączyć się do takiej akcji.
Warto pomagać!
Składniki:
płaty śledziowe
cebula
winne jabłko
śmietana
sól, pieprz, cukier
koperek
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczę w wodzie aby nie były zbyt słone.
Nastepnie odsączam je z nadmiaru wody i kroję na kawałki.
Cebulę drobno siekam i sparzam gorącą wodą.
Obrane ze skórki jabłko kroję w kostkę. Można je również zetrzeć na grubej tarce.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w salaterce i polewam śmietaną doprawioną solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Całość posypuję świeżym koperkiem.
I gotowe!
Jeżeli chcę przygotować lżejszą i zdrowszą wersję tej sałatki to śmietanę zastępuję jogurtem naturalnym i pomijam cukier. Smakuje równie dobrze.
Jeżeli chcę przygotować lżejszą i zdrowszą wersję tej sałatki to śmietanę zastępuję jogurtem naturalnym i pomijam cukier. Smakuje równie dobrze.
Śledzie dodaję do 3 akcji:
śledzia z jabłkiem widzę po raz pierwszy ;) wygląda interesująco ;)
OdpowiedzUsuńi smakuje całkiem dobrze :) jak ktoś lubi śledzie to jest mnóstwo przepisów i warto za każdym razem poznać coś nowego :D
UsuńPyszne śledziki, ja dziś testuję przepis na śledzie w pieczonych burakach(Okrasa, kuchnia lidla), zapowiada sie pysznie:)
OdpowiedzUsuńz miłą chęcią wpadnę i sprawdzę jak wyszły bo też zainteresował mnie ten przepis ;)
UsuńTylko zapomniałaś podać linka do siebie :(
UsuńDzień dobry. Twój blog został nominowany do Liebster Blog Award. Więcej informacji na moim blogu
OdpowiedzUsuńhttp://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/
Pozdrawiam Lehannaa