Facebook

niedziela, 13 stycznia 2013

Omlet z salami i żółtym serem podany na chrupiącej grzance

Pomysł na tego omleta znalazłam u Moniki z Rewi Smaków i odrazu zakochałam się w jego smaku.
Dla mnie bezdyskusyjnie jest przepyszny a jego sekret tkwi w podaniu go na grzance.

Można go zaserwować na śniadanie, kolację albo pociąć na mniejsze kawałki i podać jako przystawkę/przekąskę na imprezie.

Składniki na 1 omlet:
2 jajka
1 łyżka mleka
3-4 plasterki salami
ser żółty
zielona cebulka
duża kromka chleba pszennego lub pieczywo tostowe
masło
sól, pieprz
pomidor


Wykonanie:
Salami kroję na cienkie paseczki a żółty ser ścieram na drobnej tarce.
Zieloną cebulkę dorobno siekam.
Do miseczki wbijam 2 jajka i rozkłucam je widelcem.
Dodaję łyżkę mleka i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Masę jajeczną mieszam z salami i cebulką.


W miedzyczasie kromkę pszennego chleba smaruję z dwóch stron masłem i podpiekam na teflonowej patelni.

Na drugiej patelni rozpuszczam odrobinę masła i wylewam masę.
Całość przykrywam pokrywką, aby jajko ścieło się również na górze, bez przekładania omleta na drugą stronę (co bywa ryzykowne ;)
Po chwili posypuję go startym żółtym serem i składam na pół.
Czekam aż ser się rozpuści.

Omlet podaję na ciepłej i chrupiącej grzance z dodatkiem świeżego pomidora dla przełamania smaku.

I gotowe!




Zimowe szaleństwa

3 komentarze:

  1. fajny patent na zwykłego omleta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, świetny pomysł! Na pewno wypróbuję, dawno nie robiłam wytrawnego omleta :) A na grzance czyni ją najlepszą grzanką świata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, ale ten deser z poprzedniego wpisu... mmmm :D jeszcze lepszy :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)