Facebook

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zapiekanka makaronowa z szynką i pomidorami

 

 Składniki:
makaron pełnoziarnisty w ulubionym kształcie (u mnie świderki)
szynka
cebula
pomidor
sok pomidorowy lub koncentrat (opcjonalnie)
ser żółty
sól, pieprz
suszone zioła:bazylia, tymianek, oregano
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
Pomidora kroję w kostkę, szynkę na paski a cebulę drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam na nią cebulę a później szynkę.
Po chwili dodaję pomidora.
Jeżeli pomidor nie jest soczysty lub mam ochotę na dużą ilośc sosu to wlewam  trochę soku pomidorowego i dodaję łyżeczkę koncentratu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i duszę kilka minut.
Na końcu doprawiam całość solą, pieprzem, suszonymi ziołami (bazylia,oregano.tymianek).
Makaron dokładnie mieszam z sosem i wykładam do żaroodpornego naczynia.
Całość posypuję startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wkładam potrawę do nagrzanego piekarnika i zapiekam, aż ser się rozpuści a makaron będzie gotowy do spożycia.
Gotową zapiekankę posypuję świeżą bazylią.

I gotowe!
 

 
 
Zimowe szaleństwa

6 komentarzy:

  1. pysznie wygląda :) Podziel się! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje :)

    Bardzo przejrzysty bloog z ciekawymi przepisami będe zaglądać do Ciebie częściej :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy naczynia wcześniej nie warto czymś wysmarować, na przykład masłem? Pytam, bo spotkałam wiele przepisów, gdzie się smaruje i wiele, gdzie nie i już nie wiem, co robić :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku nie muszę niczym smarować naczynia, ponieważ potrawa zawiera dużo sosu :)
      i to on zabezpiecza przed przypalaniem. Zaoszczędzamy również ciut kalorii ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)