Facebook

czwartek, 7 marca 2013

Dorsz zapiekany z brokułami i ziemniakami

Składniki:
filet z dorsza
ziemniaki
brokuły
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
przyprawa do ryb
śmietana 30%
jajko
ser żółty
Wykonanie:
Filet z dorsza oczyszczam i przyprawiam solą, pieprzem i odrobina przyprawy do ryb.
Odstawiam w chłodne miejsce a następnie kroję na kawałki.
Ziemniaki obieram ze skóry i kroję na kawałki.
Brokuły dzielę na różyczki a pomidorki kroję na połówki.
Ziemniaki i brokuł lekko podgotowywuję.
Śmietanę łączę z roztrzepanym jajkiem i startym żółtym serem. Sos doprawiam solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym rozkładam wszystkie składniki i zalewam je sosem.
Potrawę zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ziemniaki lekko się zarumienią a ryba będzie upieczona.
I gotowe!




5 komentarzy:

  1. Taka zapiekanka musiała być przesmakowita i jak pięknie, kolorowo wygląda.. Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis...wyszło smaczne i takie wiosenne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. taka zapiekanka pyszna sprawa :) dobry sposób na podanie ryby, by nie była nudna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki obiadek to ja się wpraszam :) zdrowo i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)