Facebook

piątek, 8 marca 2013

Fondant kajmakowy czyli babeczki z płynnym kajmakiem

Wszystkim Czytelniczkom składam najlepsze życzenia  z okazji Naszego Święta :)



 Babeczki przygotowałam  z małym poslizgiem czasowym w ramach lutowej edycji Weekendowej Cukierni, której Gospodynią była Anna-Maria z Kucharni
 
Składniki:
masło do wysmarowania foremek
2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki (u mnie puszka 380 g)
lody waniliowe
melisa lub mieta do dekoracji
kokilki żaroodporne o pojemności 120 ml
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
Kokilki smaruję wewnątrz masłem i posypuję dno i ścianki mąką.
Dwa żółtka i jajko  ubijam mikserem na jasną, puszystą masę.
Dodaję kajmak i ponownie miksuję do całkowitego połączenia się składników.
Na koniec dodaję mąkę i dokładnie mieszam ją z ciastem.
Powstałą masę rozlewam do kokitek do 2/3 wysokości.
Babeczki piekę w piekarniku około 10-15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Gotowe babeczki podaję ciepłe z lodami bakaliowymi i listkami melisy.
 
I gotowe!
 

 

 




10 komentarzy:

  1. Niebo! Jak widzę ten wilgotny środek, cieknie mi ślinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie dziwie się, że tak łatwo nie znikają one z blogosfery i nawet po zakończeniu akcji je tu widać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jesteś kochana Josiu:)) Miłego wieczoru życzę Tobie bo ja..idę już spać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja chyba też zrobię spóźnione babeczki z fondantem, bo są tak mega apetyczne, że wciąż chodzą mi po głowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie ciacha z duszą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie! Ciekawy przepis :)
    Nominowałam Cię do Liebster Blog, jeśli masz tylko ochotę pytania u mnie na blogu :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajowe są te babeczki! Też brałam udział w lutowej Weekendowej....

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne:) Musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)