Facebook

czwartek, 20 czerwca 2013

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Słodkie śniadania i przekąski z dodatkiem sezonowych owoców to jest to co lubię latem najbardziej :)
Tym bardziej jeżeli są to truskawki
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.
Składniki na 8 placuszków:
125 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki + 1 płaska łyżka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Jogurt dokładnie mieszam z jajkiem i olejem.
Dodaję cukier i przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Truskawki kroję na plasterki.
Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) nakładam po 1 dużej łyżce ciasta i smażę na małym ogniu.
Po chwili na każdym placuszku układam po 2 plasterki truskawek i po chwili przewracam na drugą stronę.
Placki smażę do zrumienienia, uważając aby nie smalić strony z truskawkami.
Gotowe posypuję cukrem pudrem i podaję gorące.
I gotowe!

 




Kolacja w czasie sesji!Truskawkowy zawrót głowy 2013Czerwone owoce w roli głównej

5 komentarzy:

  1. Te placuszki wyglądają tak bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze wychodzą. Są pyszne :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com - zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam są obłędnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placuszki z truskawkami <3 Przepyszne i delikatne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)