Facebook

niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy z morelami i orzechami

Moi Drodzy z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam wszystkiego dobrego.
Wesołego Alleluja!

Składniki:
200 g mąki krupczatki
50 g zmielonych migdałów
125 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko lub 1 żółtko

Nadzienie:
dżem morelowy (najlepiej kwaskowy)
kajmak

Do dekoracji: 
suszone morele (czarne i pomarańczowe)
migdały, orzechy laskowe
rodzynki
żurawina
jajka czekoladowe
Wykonanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Dodaję jajko (lub żółtko) i miksuję przez około 30 sekund.
Na końcu dosypuję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i ponownie miksuję.
Zagniatam ciasto w kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i wylepiam foremkę.
Mazurka piekę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku z termoobiegiem około 15-20 minut do złotego koloru.
Gotowy studzę w foremce.
Kajmak lekko podgrzewam na parze.
Mazurek smaruję konfiturą.
Wylewam lekko ciepły kajmak i wygładzam nożem.
Dekoruję według uznania.
I gotowe!



Marmolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)