Facebook

czwartek, 30 sierpnia 2012

Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami



Składniki:
makaron pełnoziarnisty penne
pomidor
tuńczyk w oleju
mała cebula
koncentrat pomidorowy/sok pomidorowy
oliwki
sól, pieprz
olej
przyprawa do kuchni włoskiej Kamisa
bazylia
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Pomidora kroję w kostkę.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni.
Dodaję pomidora i całość dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Po chwili dodaję koncentrat lub 2-3 łyżi soku pomidorowego.
Doprawiam przyprawą do kuchni włoskiej Kamisa.
Całość duszę 2-3 minuty.
Dodaję tuńczyka i dokładnie mieszam.
Na końcu dorzucam kilka oliwek.

Makaron polewam sosem i dekoruję bazylią.

I gotowe!



Potrawę dodaję do 4 akcji:


Warzywa psiankowate 2012Kuchnia Bardzo Włoska 2012
Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. Lubię taki makaronik, zapraszam do mnie na kureczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie! Chyba jutro zrobię taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też jadłam dziś makaron, nieco w innym wydaniu, ale z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam... musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taki sosik, szczególnie z dodatkiem oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj na kolację przygotuję penne z tuńczykiem, wygląda super.
    Ściskam :):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)