Facebook

sobota, 8 września 2012

Naleśniki z prażonymi jabłkami i musem jabłkowym

Sezon na jabłka trwa.
Lubię ten owoc.
Stąd pomysł na naleśniki ze świeżymi jabłkami z sadu.

Najlepiej smakują na ciepło ale podane na zimno również mają swój urok :)
Można je wtedy zabrać ze sobą na piknik, do szkoły i pracy.



Składniki:
Ciasto naleśnikowe (składniki na kilka sztuk):
150 g mąki
300 ml mleka (250ml mleka+ 50ml kefiru)
1 jajko
1 łyzka cukru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Mus jabłkowy:
jabłka
cukier
cynamon
woda

Prażone jabłka:
jabłka
cukier cynamon
rodzynki
masło

Wykonanie:

Naleśniki:
Przesianą mąkę łączę ze szczyptą soli, cukrem, mlekiem (albo mlekiem i kefirem) oraz jajkiem.
Całość dokładnie mieszam lub miksuję.
Naleśniki smażę na odrobinie tłuszczu około 1-2 minut z każdej strony

Mus jabłkowy:
Jabłka obieram i kroję na małe kawałki lub ścieram na grubej tarce.
Owoce wkładam do garnka z grubym dnem.
Wlewam odrobinę wody.
Dodaję cukier.
Duszę pod przykryciem aż jabłka zupełnie się rozpadną. Od czasu do czasu mieszam.
Doprawiam cynamomen.

Prażone jabłka:
Obrane jabłka kroję na kawałki.
Na patelni rozpuszczam odrobinę masła.
Wrzucam jabłka i doprawiam cukrem z cynamonem.
Owoce podsmażam na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Garść rodzynek zalewam gorącą wodą aby zmiękły.
Pod koniec prażenia wrzucam na patelnię rodzynki i całość dokładnie mieszam.

Naleśniki smaruję musem jabłkowym i składam w trójkąty.
Na wierzch daję prażone jabłka z rodzynkami.

I gotowe!

Palce lizać !!!

Można też skorzystać tylko i wyłącznie z musu jabłkowego i umieścić go zarówno w jak i na naleśniku :)



Naleśniki dodaję do 5 akcji:

Słodkie jabłuszkaNaleśnikowa Sobota 2Z dziećmi i dla dzieci

Smakołyki na pikniki

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)