Przepis na tą ciekawą w smaku i niezwykle prostą w przygotowaniu sałatkę zaczerpnęłam
z książki"Sałatki" pod redakcją Studia Wydawniczego 69, Olsztyn.
Składniki dla 3-4 osób:
500 g pomidorków koktajlowych
2 szalotki
1 puszka białej fasoli
Sos:
1 cytryna
100 ml oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Pomidorki myję i kroję na połówki.
Szalotki obieram i kroję w cienkie talarki.
Fasolę odcedzam i opłukuję w zimnej wodzie.
Mieszam wszystkie składniki.
Przygotowuję sos:
sok z cytryny mieszam z solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Bazylię i natkę pietruszki drobno siekam.
Czosnek rozgniatam.
Łączę przyprawiony sok z cytryny z oliwą i zieleniną.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce.
Mieszam sos z sałatką.
Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
I gotowe!
Sałatkę dodaję do 2 akcji kulinarnych:
smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPomidor i biała fasolka to bardzo dobrze dobrana para, a z takim aromatycznym sosikiem to po prostu palce lizać;)
OdpowiedzUsuńa szalotke świeżą
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń