Facebook

wtorek, 4 września 2012

Sałatka z pomidorków koktajlowych i białej fasoli


Przepis na tą ciekawą w smaku i niezwykle prostą w przygotowaniu sałatkę zaczerpnęłam
 z książki"Sałatki" pod redakcją Studia Wydawniczego 69, Olsztyn.
 

 
 
Składniki dla 3-4 osób:
500 g pomidorków koktajlowych
2 szalotki
1 puszka białej fasoli
 
Sos:
1 cytryna
100 ml oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
 
Wykonanie:
Pomidorki myję i kroję na połówki.
Szalotki obieram i kroję w cienkie talarki.
Fasolę odcedzam i opłukuję w zimnej wodzie.
Mieszam wszystkie składniki.
 
Przygotowuję sos:
sok z cytryny mieszam z solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Bazylię i natkę pietruszki drobno siekam.
Czosnek rozgniatam.
Łączę przyprawiony sok z cytryny z oliwą i zieleniną.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce.
 
Mieszam sos z sałatką.
 
Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
 
I gotowe!
 

 
 
Sałatkę dodaję do 2 akcji kulinarnych:
 


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)