Składniki:
2 jajka
2 łyzki mleka
sól, pieprz
szczypiorek
2 - plasterki szynki
mała cebula
1/2 pomidora
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Szczypiorek myję i drobno siekam.
Jajka wbijam do miseczki i rozkłucam widelcem.
Dodaję 2 łyżki mleka oraz sól, pieprz i szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam.
Szynkę kroję w paseczki a cebulę na plasterki.
Składniki podsmażam na teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu.
Kiedy szynka z cebulą lekko się zarumienią wlewam na patelnię masę jajeczną.
Omlet podsmażam na średnim ogniu aż brzegi zaczną "odchodzić" od patelni.
Po 2-3 minutach przykrywam patelnie pokrywką aby góra dobrze się ścieła.
Pomidora kroję na plasterki.
Można go dodać do omleta w trakcie smażenia i lekko zapiec lub dodać na zimno juz na talerzu.
I gotowe!
Omlet dodaję do 2 akcji:
Szczypiorek myję i drobno siekam.
Jajka wbijam do miseczki i rozkłucam widelcem.
Dodaję 2 łyżki mleka oraz sól, pieprz i szczypiorek.
Całość dokładnie mieszam.
Szynkę kroję w paseczki a cebulę na plasterki.
Składniki podsmażam na teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu.
Kiedy szynka z cebulą lekko się zarumienią wlewam na patelnię masę jajeczną.
Omlet podsmażam na średnim ogniu aż brzegi zaczną "odchodzić" od patelni.
Po 2-3 minutach przykrywam patelnie pokrywką aby góra dobrze się ścieła.
Pomidora kroję na plasterki.
Można go dodać do omleta w trakcie smażenia i lekko zapiec lub dodać na zimno juz na talerzu.
I gotowe!
Omlet dodaję do 2 akcji:
lubię klasyczne omlety i na wtrawnie
OdpowiedzUsuńO, pyszny i pożywny omlet. Dawno takiego nie jadłam, ale narobiłaś mi apetytu.
OdpowiedzUsuń