Facebook

piątek, 21 grudnia 2012

Muffinki korzenne z bakaliami i polewą czekoladową

Muffinki to moje ulubione babeczki z dwóch powodów.
Po pierwsze są szybkie i łatwe w przygotowaniu a po drugie można przy ich pieczeniu poszaleć z dodatkami w zależności od okazji.
Tym razem postanowiłam upiec muffinki korzenne na wigilię doktorancką.

Do podstawowego przepisu, który znajdziecie tutaj dodałam przyprawę korzenną i bakalie a całośc polałam polewą czekoladową.

Wyszły pyszne a zapach przyprawy korzennej i czekolady jeszcze długo unosił się w kuchni.

Zapraszam!


Składniki na około 12-14 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
100 g masła
1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych Kamisa
3 łyżki miodu spadziowego
suszone morele, figi i rodzynki
polewa deserowa dr Oetker
posypka o smaku waniliowym Delecta
Wykonanie:
Suszone figi i morele kroję na drobną kostkę.
Rodzynki zalewam na chwilę gorącą wodą.
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W misce łącze mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Do masła wlewam mleko (w temperaturze pokojowej) i dodaję jajko. Mieszam.
Łączę suche składniki z mokrymi i całość delikatnie mieszam łyżką.
Dodaję suszone owoce.

Foremki wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 3/4 wysokości.

Piekę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Około 25-35 minut.

Studzę na kratce.
Gotowe polewam gotową polewą czekoladową deserową Dr Oetkera i posypuję posypką waniliową.
Można też użyć roztopionej czekolady z dodatkiem masła.

I gotowe!





Muffinki dodaję do 6 akcji:

Wonderful dream!Smakowite PrezentyCiastka na jeden kęs - NAGRODA


3 komentarze:

  1. w sam raz na święta ;)
    szalejesz z tymi muffinkami... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo muffinki to bardzo prosty wypiek i nie może się nie udać :D
      poza tym można je zrobić w 40 minut :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz ;)